Bengin Kamas Blogg

Bengin Kama önskar glad påsk!

Hej Bengin Kama här!

Vad ska ni göra i påsk? hoppas ni får tid att spendera med familjen, det är annars lätt hänt att de glöms bort.

Denna vecka har varit tuff. Blev magsjuk i söndags har kämpat med det under veckan. Svårt att äta. Nu äntligen så har jag fått hungern tillbaka och det är dags att börja träna igen, det är dags att börja sätta igång mot målet, visa vart skåpet ska stå. 

En viss paus är alltid bra för att kunna vigda sina vyer och komma tillbaka i rätt fokus. Nu ska jag iväg och äta påskmiddag.

Hoppas ni får en bra påsk!

Mvh/ Bengin Kama

Annonser

Bengin Kama uppsala- Dags för Federer att ta nya steg

Hej! Bengin Kama här.

Efter förra veckans förlust mot Del Potro har de flesta fans nu hämtat sig och vill se honom på banan igen. Han ska spela Miami och börjar i helgen. Även i denna turnering har han pressen på sig att försvara titeln. Han har stora möjligheter att lyckas denna gång, och jag tror vi kommer få se en hungrig Federer på banan.

I övrigt är det skönt att se solen sticka fram igen.

Ha det bra!/Mvh Bengin Kama från Uppsala

Bengin Kama-Federer förlorar sin vinststreak

Hej! Bengin Kama här!

Federer förlorar sin vinststreak på 17 vunna matcher i rad, ett personligt rekord. Matchen förlorade han i finalen mot Juan Martin del Potro.

Finalen hade väldigt mycket intensitet och känslor, och ingen av spelarna kunder kontrollera sina temperament. Del Potro slängde racket, både Federer och Del Potro skäller ut domaren ett antal gånger. Både visar gång på gång frustration.

Federer har 3 matchbollar men vinner inte, istället slår allt om i sista minuten och Del Potro vinner i Tie-break.

En väldigt udda match. Visst är man inte jätteglad att Federer förlorade matchen, men det till stor del hans egna misstag och ett okontrollerat humör som var anledningen till resultatet. Och visst var det en match som människor kommer att komma ihåg, en riktig rysare med ett tragiskt slut på Federers sida.

Men det är sånt som händer, snart är det Miami Open och känner vi Federer rätt, kommer han kriga sig fram även där.

The show must go on, and the show ain´t over.

/Bengin Kama

Bengin Kama önskar gott nytt år

Bengin Kama Nyår
Bengin Kama önskar gott nytt år

 

Hej allihopa, Bengin Kama här!

Nu när året snart är slut så vill jag ta en stund och tacka alla som varit där för mig under året, jag uppskattar verkligen allt som mina vänner och min familj gjort för mig och jag hoppas det nya året blir minst lika bra för dem som för mig. 

Detta år har jag känt mycket kärlek från närstående. Jag har känt det mer än något annat år vad jag kan minnas. Det behöver inte betyda att det inte funnits där, jag har bara inte sett det. Jag har märkt vilka människor som verkligen är bra människor.

Inför det nya året vill jag ta tag i saker jag skjutit upp. Jag vill testa nya saker som jag sagt att jag ska göra för ingen vet hur länge man lever. Allt har sin tid, men din tid är begränsad och är inte värt att oroa sig för, inte värt att slösa vardaglig energi på negativitet, ingen idé att bry sig om saker som skulle kunna ses som dåligt. Bättre att släppa det, gå vidare, rikta uppmärksamheten, ändra perspektiv och återigen se det positiva i allt omkring dig.

Jag avslutar inlägget med ett tips på ett videoklipp som är riktigt bra som handlar om nyårslöften och löften som ska hålla länge.

 

Gott nytt år önskar Bengin Kama 🙂

 

 

Bengin Kama Uppsala tipsar om träning

Bengin Kama Uppsala tipsar om träning

Hej!

Bengin Kama här!

Idag skulle jag vilja prata om träning kopplat till minnet. Detta året läste jag en bok som la grunden för en förbättrad livsstil, som förändrade mitt sätt att se på konditionsträning. Boken heter “Hjärnstark” och är skriven av Anders Hansen, som även är forskare på karolinska institutet. I samband med att jag började löpträna fick jag syn på denna bok.

Den handlar om träningens påverkan på hjärnan och dess funktioner. Efter många år av forskning och otaliga tester med piller och mediciner så kan man konstatera att fysisk aktivitet så som löpning verkar fungera bättre mot depression än vilket annat magiskt piller i världen. Det har även visat sig att regelbunden fysisk aktivitet (minst 3ggr i veckan, 30-45 minuter per gång) ledde till en ökad tillväxt i hippocampus (den del i hjärnan som är ansvarig för att lagra och ta fram minnen).

Med åldern krymper annars hjärnan sakta men säkert, vilket även innebär att hippocampus brukar sjunka med 1-2 % per år. Detta kan även vara en utav orsakerna till demens. Men tränar man alltså fysisk aktivitet regelbundet så får man alltså bättre minne och är mer motståndskraftig mot demens och alzheimers.

Anledningen till att uthållighetsträning så som löpning är så bra för kroppen och hjärnan är eftersom de även utsöndrar hormoner så som endorfiner (en slags morfin som gör att man mår bättre och känner inte smärta lika enkelt) höjer dopaminnivåer och sänker kortisolnivåerna vilket sänker stress.

För mer info om Anders Hansen finns två länkar till youtube här.

 

Så om ni vill vara lyckligare, få mindre stress, lägre ångest och få bättre minne, är det enda du behöver göra att sätta på sig träningsskorna och börja röra på dig.
Det var allt för mig/ Bengin Kama

Bengin Kama-En tid för reflektion

Tjena!

Bengin Kama här

Onsdag kväll och svårt att sova så tänkte skriva lite om livet just nu. I en vardag full av studerande och ett vintelikt klimat är det lätt hänt att man känner sig trött och ofokuserad. Kroppen har liksom inte fattat varför det alltid är mörkt, och man vill aldrig vara ute för man vet att de bara är kyla som väntar. Men detta är lugnet före stormen. Om några veckor börjar rusningen, de där veckorna då man ska få allting gjort innan jul, hinna planera inför alla dagar och alla julklappar, och ständiga frågan hur man ska fira nyår, som ändå aldrig slutar som man tänkt sig.

Men om det är någonting Bengin Kama brukar göra under dessa tider är att skriva ner sina tankar och sina mål. Att försöka hitta sin livskraft igen, vad som får en att gå igång. Själv har jag skrivit ner olika mål beroende på vilken del av livet det berör. Att skriva ner mål tar dig ett steg längre till framgång. Enligt vissa så fungerar det även att läsa upp målen och säga de högt för sig själv varje dag, så noggrann kanske inte Bengin Kama är. Men hur du gör det kanske inte är det viktigaste, det viktiga är att det är mål som verkligen får dig att komma igång, mål där det känns som en riktig utmaning, som du verkligen känner för. Ju mer du känner för något ju större är sannolikheten att du kommer lyckas med det du bestämt dig för.

Tar man dessa mål seriöst har man helt plötsligt snart ett helt nytt år att se fram emot, en ny chans att förbättra sig, att må bättre och göra bättre ifrån sig. Om det så gäller vissa träningsmål, ex träna 5 ggr per vecka, karriärmål eller relationer så är detta en tid att reflektera och förbereda sig inför ännu ett år med nya utmaningar och nya chanser.

Det var allt för mig!
Mvh/ Bengin Kama

Bengin Kama

Bengin Kamas första inlägg på wordpress.com!

 

Hej Mitt namn är Bengin Kama och jag skriver oftast om sport och resor samt äventyr.

Jag har även fler bloggar och sociala medier där ni kan följa mina intressesen och inlägg.

Jag hoppas ni kommer att gilla min inlägg här på benginkamas wordpresssida.

 

Tack för mig!/ Bengin Kama